Flink wat meer woningen in Mariahout: 35 appartementen bij Spar-winkel

MARIAHOUT – Niet 18 maar 35 appartementen verrijzen op de plek in Mariahout waar restaurant De Wok en café Bo&Zo te vinden waren. De winkel voor kleine boodschappen in hetzelfde gebouw valt straks onder de keten Spar.

 

Ontwikkelaar Robert Hellings (l) en Wethouder Ron van de Berkmortel (r)

Vastgoedbedrijf Cedrus gaat aan de slag met dit naar Mariahoutse begrippen omvangrijke bouwplan, dat de naam Het Pakhuys krijgt.

Lang zag het ernaar uit dat er slechts achttien appartementen zouden komen aan de Mariastraat. Het wordt bijna het dubbele aantal. Volgens Cedrus-eigenaar Robert Hellings gaat dat niet ten koste van de grootte van deze koopwoningen. ,,Door een vleugel van het gebouw breder te maken, is er ruimte voor die extra appartementen”, legt hij uit.

Die zijn straks 50 tot 70 vierkante meter groot. De prijs ligt tussen de 240 en 330 mille. Daarmee voldoet de prijs aan de eisen die de Laarbeekse gemeenteraad stelde: de appartementen mogen van de lokale politiek niet meer dan 355.000 euro kosten.

 

Ruim een jaar geleden was de betaalbaarheid van de toekomstige koopwoningen aan de Mariastraat nog een politiek struikelblok. Kort daarvoor kocht de gemeente de percelen Mariastraat 18, 20 en 22, met het doel om daar appartementen en een ‘gemakswinkel’ in het inmiddels supermarktloze Mariahout te laten bouwen.

Prijs woningen heet hangijzer
Betaalbaarheid bleek een heet hangijzer: een meerderheid in de gemeenteraad zag te weinig garanties dat de kosten laag blijven en schoot het plan af. Wethouder Ron van den Berkmortel ging niet bij de pakken neerzitten en kwam al snel met een alternatief plan: alle woningen moeten nu in de categorie betaalbaar vallen. De critici gingen overstag. Ook werd bedongen dat inwoners van Laarbeek de voorkeur krijgen bij de koop van appartementen. Zij hebben de plicht om daar zes jaar te wonen.

 

“De leefbaar­heid in Mariahout was in gevaar door onder meer het sluiten van de Jumbo.” – Henk Hulsen, Zorg om het Dorp –

 

Wel was er politieke twijfel over de kans op succes van een winkel, waar Mariahoutenaren bescheiden boodschappen kunnen doen. Het langer openhouden van de Jumbo in het dorp bleek een paar jaar geleden al geen haalbare kaart meer. Nu hebben de gemeente en Cebrus vertrouwen in een bloeiende winkel voor het dorp, van zo’n 450 vierkante meter. Dat wordt straks een Spar. Twee ondernemers hebben zich gemeld om de winkel als franchisenemer te runnen.

Stimulans voor leefbaarheid in dorp
Aan de overkant van de straat werkt Cedrus aan twaalf huurappartementen, boven op horecazaak De Pelgrim. De zuidelijke entree van Mariahout ziet er straks heel anders uit dan nu. Henk Hulsen van dorpscorporatie Zorg om het Dorp is blij met al die plannen. ,,De leefbaarheid in Mariahout was in gevaar door onder meer het sluiten van de Jumbo. Die krijgt nu een enorme stimulans.”

Hellings hoopt midden 2025 met de bouw te beginnen.

Bron: ED 05-07-2024